Acupunctuur

 

In september 2023 ben ik gestart ik met de Acupunctuur opleiding.  Acupunctuur maakt net als Tuina therapie, Cupping-therapie, Guasha en Kruidentherapie deel uit van de Traditionele Chinese geneeswijze. Voor mij als Tuina therapeut een mooie aanvulling.

Lichamelijke en mentale klachten, ziekte of het niet lekker in je vel zitten worden veroorzaakt door een disbalans in het lichaam. De energie stroomt dan niet goed meer door de meridianen (energiebanen) in het lichaam. Door de verbinding van de meridianen met de organen kan dit een verstoring in de functie van de organen veroorzaken of een verstoring van de functie van de organen kan zich uiten in pijn in het verloop van de meridianen.

Wat veroorzaakt verstoringen in ons lichaam:

  • Externe pathogene factoren (bacteriën, virussen, wind, hitte, koude);
  • Verkeerde (werk)houding;
  • Ongezonde levensstijl (roken, drinken, verkeerde voeding;
  • Overbelasting fysiek (door werk of overmatig sporten) of mentaal (Stress, burn-out);
  • Emoties en/of trauma’s.

Door het gericht plaatsen en manipuleren van naalden wordt het balans in het lichaam hersteld, wat het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevorderd. De naalden die worden gebruikt zijn hoogwaardige, dunne en steriele naalden voor eenmalig gebruik.

Behandelingen vanuit de Chinese geneeswijze zijn er vooral op gericht om de (vaak onderliggende) oorzaak van de klacht aan te pakken. Acupunctuur is effectief voor zowel acute als chronische klachten.